woensdag 18 juni 2008

Het Origene-concept


Onlangs zat ik te lezen op de site van Klaas Lok (http://www.hardlopen.nl/) en m'n oog viel op het Origene-concept (http://www.origene.nl/). Aangezien ik onlangs m'n 25-jarig jubileum als rugpatiënt gevierd heb, ben ik op zoek naar een methode om rugpijn zo veel als mogelijk te vermijden. Het Orginene-concept sprak me aan, o.a. vanwege het hoge slagingspercentage. Meer dan driekwart van de personen die volgens het Origene-concept zijn gaan trainen, hebben hier (veel) baat bij gehad. Omdat ik ook parallellen zie met mijn tijd in de Contender (een uurtje in trapeze doet wonderen voor je rug), kon ik me voorstellen dat Origene ook voor mij positief zou uitvallen.

Een aantal weken geleden heb ik dus een afspraak gemaakt bij Fysio+ in Rotterdam en stap één was het maken van een rugscan. Met een klein apparaatje wordt, terwijl ik verschillende houdingen aanneem, de stand van m'n rugwervels gemeten en vervolgens op een beeldscherm gevisualiseerd. Gebleken is dat m'n onderste rugwervels volledig op slot zitten, m'n bovenste rugwervels (en halswervels) veel te los zitten en dat en hier en daar een flinke disbalans is. Dat zijn nog 's mooie berichten...
De volgende dag had ik al een intake-gesprek fysio met Henk Teunissen die me allerlei vragen stelde, naar m'n rug en houding keek en voorstelde om een tweemaal daags een bepaalde rugoefening te doen, dagelijks snel te wandelen en om te beginnen met vijf sessies Origene.

Zo gezegd, zo gedaan. Sinds vorige week loop ik elke avond niet meer hard maar wandel ik hard. M'n hardslag komt hierbij nauwelijks voorbij de 120 slagen per minuut, maar vooruit. Het schijnt beter voor m'n rug te zijn. Inmiddels loop ik, pardon, wandel ik elke avond zo'n 4km.

Verder ben ik afgelopen dinsdag voor het eerst op het Origene-apparaat geweest. Ik moet twee dingen toegeven: het is zwaarder dan ik dacht en ik verbeeld me dat het al iets heeft geholpen. Maar laat ik kritisch blijven en bijvoorbeeld komende dinsdag afwachten (ik heb elke week een Origene-sessie op dinsdagochtend).

Geen opmerkingen: